Over mij


Ik ben Fabienne Kortooms, mama van vier kindjes en sinds januari 2014 werk ik als draagconsulente. Tijdens mijn eerste zwangerschap ging ik op zoek naar manieren om ons kindje steeds dichtbij ons te houden en nog voor de geboorte van onze dochter had ik twee geweven draagdoeken in huis. Dragen is een onderdeel van ons leven geworden, we kunnen niet meer zonder. Tijdens de krampjes in de eerste maanden was de doek een uitkomst en 1,5 jaar later een plekje om tot rust te komen na alle avonturen van een ondernemende peuter. Ons tweede kindje heeft de eerste maanden in de draagdoek en draagzak geleefd, door het dragen had ze weinig last van haar reflux en hadden wij de handen vrij om met haar oudere zusje te spelen. En ook met een tweeling is het enorm praktisch om veel te dragen. Ja, zélfs twee kindjes tegelijk kun je dragen.

Omdat ik graag (aanstaande) ouders wil warm maken voor het dragen heb ik in januari 2014 de opleiding tot draagconsulent gevolgd bij ‘Instituut voor Hechting‘ door Kirsten Minnen.
In mei 2014 heb ik de vervolgcursus voor draagconsulenten gevolgd bij ‘Die Trageschule®‘ door Ulrike Höwer en in november 2015 heb ik de opleiding tot draagconsulent vervolledigd met de certificeringscursus bij ‘Die Trageschule®‘. Ik hoop jullie wegwijs te kunnen maken in de draagwereld, te helpen wanneer er problemen zijn en mijn kennis en ervaring door te geven. Zodat steeds meer ouders en kinderen de voordelen en het plezier van dragen kunnen ervaren.
Ook als je zwanger bent kan de draagdoek al een rol spelen in jullie leven. Het gebruik van een draagdoek tijdens de laatste weken van de zwangerschap kan voor sommige vrouwen een enorme opluchting zijn wanneer je last hebt van bijv je bekken en daardoor beperkt wordt in je dagelijks leven. Verschillende knoopwijzen leer je tijdens een speciaal zwangerschapsconsult, dit gaat altijd in overleg en/of in samenwerking met je behandelaar. In november 2015 heb ik hiervoor de module ‘Knoopwijzen voor zwangeren volgens FTZB‘ gevolgd.

Als gecertificeerd consulent geef ik ook scholing en lezingen aan (zorg)professionals, om er zo voor te zorgen dat een steeds grotere groep artsen en begeleiders van ouders met jonge kinderen op de hoogte zijn van de mogelijkheden van het ergonomisch dragen.

In april 2018 heb ik de cursus: Dragen van het prematuur geboren kinderen door Zorgdragen Opleidingen gevolgd. Met deze basis aan informatie en inzichten (kinderfysiotherapie) hoop ik ook ouders naast het buidelen van hun kleintjes verder te kunnen helpen met het dragen. Iets wat zeker voor deze kinderen en ouders enorm waardevol is. Het laatste stukje in de buik hebben ze immers gemist.

Omdat ik mij graag blijf ontwikkelen volg ik regelmatig, lezingen, conferenties, bijscholingen en cursussen. Het is daarnaast heel fijn om met collega’s samen te komen, knopen door te nemen, maar ook van gedachten te wisselen over de ontwikkelingen in de draagwereld.

Ik ben als draagconsulent werkzaam in de regio Nederlands en Belgisch Limburg en aangesloten bij de Vereniging Draagconsulenten Vlaanderen en de Vereniging van Draagdoekconsulenten Nederland. Voor een collega bij jou in de buurt verwijs ik je graag naar de websites van de vereniging, daarop vind je een overzicht.

logo01

Draagconsulenten-Vlaanderen-DEF2